A hajfestés dilemma

Mivel fessünk hajat, ha szeretjük a természetes alternatívákat?

Sokféle hajszínem volt már életem során, ami részben fodrász barátnőimnek köszönhető, akik kényeztettek új színek és fazonok kísérletezésével, másrészt mert én magam is szeretem a változatosságot. Egy ideje azonban a kémiai hajfestés hátrányai és a növényi hajfestés előnyeinek tanulmányozása miatt teljesen áttértem a növényekkel való hajfestésre.

A festőnövények közül a henna az a növény, amivel a legtartósabban lehet hajat festeni. Sok tévhit él a henna használatáról, aminek eredetét célszerű megvizsgálni, mielőtt valaki maradéktalanul elhiszi. (Ha kémiai hajfestékeket forgalmazó cég, vagy azok eladásában érdekeltek tollából származik a kritika, nem is érdemes időt pazarolni a továbbolvasásukkal).

Az egyik ilyen tévhit, ami azon túl, hogy félrevezető, még az egészségünkre is veszélyes lehet, az a fekete henna használata. Itt röviden olvashattok róla, elöljáróban csak annyit, hogy fekete henna nem létezik, az vagy ppd-vel kevert (para-fenilén-diamin) hajfesték, vagy más festőnövényekkel kevert henna. Ez utóbbi esetben szerencsésnek mondhatjuk magunkat, míg az előző esetben az allergizálás, vagy akár a rákkeltés veszélye áll fenn. (lásd még: dr. Rózsa Sándor: Testápoló Kislexikon vagy a Krémmánia oldalán).

A henna nem kopik a hajról, hanem lenő, mint ahogyan azt a kémiai hajfestékek teszik. A henna vörös színre fest, ami az alaphajszín függvényében más és más árnyalatot ad a hajon. Ősz hajszálak esetén ez az árnyalat pirosas :). Ha szeretnénk a saját hajunkon adott árnyalatán változtatni, érdemes más festőnövénnyel kombinálni a festést.

(Ha a hennáról, eredetéről, felhasználásáról bővebb információkat szeretnél, javaslom beszerezni ezt a kiadványt).

Általában az árnyalatokat módosító festőnövények csak színeznek, nem festenek olyan tartósan, mint a henna; azok inkább kopnak, mintsem lenőnek.

Ilyen hajszínezésre alkalmas növények például az indigó, az amla, a cassia.

Többször kísérleteztem már egyéb, országunkban is fellehető színező hatású gyógynövényekkel, de még nem találtam említésre méltót. A henna alapszínének módosítására ugyan picit használtak, de nem volt olyan átütő az eredmény, mint például az indigó esetében. Ilyenek voltak például a csalánlevél, diólevél, orbáncfű főzetei, bár azért elég szép fényt kölcsönöztek a hajamnak. Voltak veszélyes kísérleteim, melyet itt leírtam korábban.

Ha valaki biztosra akar menni a hennával való hajfestés ügyében, vagy szakértőtől szeretne tanácsot kapni, annak Gabit ajánlom, aki fodrász, és évek óta mestere a témának.

Ha pedig a testedre szeretnél egy szép hennát, akkor hennaművész barátnémat, Nisantát ajánlom a figyelmedbe:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Robotok kíméljenek * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.