Aszaló készítése

A férjemet 3 éve kérlelem, csináljunk aszalót, aminek segítségével az itthoni gyümölcseinket tartósíthatjuk befőzés nélkül. A tartósítási eljárások közül az aszalás során marad meg a gyümölcsök legnagyobb vitamintartalma, plusz nincs pancsolás, megbuggyant befőttek és a tárolására sem kell különösen ügyelni.

Valahogy mindig akkor kaptunk észbe, amikor már értek a gyümölcseink, és már késő volt. Idén azonban, a házifogságnak köszönhetően már időben neki tudott fogni az elkészítésének.

Az alábbi videót a nagylányom készítette a folyamatról.

Aszaltunk már vele epret, paradicsomot és gyógynövényeket is. Nagyon jó hatásfokkal dolgozik. Az epret 2, a paradicsomot 4, a gyógynövényeket pedig 1 nap alatt szárította csontszárazra úgy, hogy alig sütött a nap.

Nagyon várom már, hogy a cseresznyénk is beérjen, most már nemcsak a mentás cseresznyelekvár, hanem az aszalt cseresznye miatt: )

Update: az aszalt cseresznye fantasztikus, valószínűleg, nem marad belőle télire 🙂

Viszont a cseresznyelekvár idén nemcsak mentás, de levendulás verzióban is készült. Hát mit mondjak róla, Isteni! Érdemes kipróbálni!

Itt tekinthető meg a videó az aszalóról.

A karantén napos oldala…

Régóta nem írtam a blogomat. Hogy miért? Több oka is van, végső soron nem láttam értelmét a folytatásnak.

Aztán nemrég egy pszichológus-hallgató barátnőm felhívta a figyelmemet, hogy milyen hasznos ezekben a nehéz időkben siker-naplót vezetni:
Leírni, tudatosítani magunkban a pozitív történéseket, gondolatokat. Bár már korábban is hallottam ezt tőle, azt hiszem, most értettem meg a valódi fontosságát.

Így folytatom e blogot, elsősorban magam miatt, remélem, aki olvassa elnézi az effajta önzőségem és talál benne hasznosat önmaga számára is. A blog továbbra is marad a kencekészítés és a természetes életmód témájánál, nem a világnézetem vagy az aktuális elmeállapotom kiírásánál.

Bár tudom, hogy a világjárvány sok ember életébe szenvedést hozott, én mégis örülök annak, hogy egy lelassultabb világban élhetjük a mindennapjainkat, ahol könnyebb észrevenni az élet apró részleteinek szépségét is, mely közelebb visz Istenhez, és az ő csodálatos teremtéséhez.

Szeretettel, Csandra

usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/1lQwHq47N0euuulXnvJENQVUYzv0kcvT6/view?usp=sharing

Házi természetes hidratálás: lenmagzselé

Itt a tavasz, jön a nyár, ilyenkor a bőrömnek több hidratálás és kevesebb olajozás kell. Az új házi kedvencem a lenmagzselé, melyet hidrogél gyanánt használok.

Régen nyáron szívesen használtam hidrogéleket, újabban inkább virágvizeket, mint például a rózsavíz is. A rózsavíz hatásairól már írtam korábban. Most egy másik általam kedvelt, házilag elkészített arcápolót mutatnék be, a lenmagzselét.

A recept alapján 2 evőkanálnyi lenmagot kell felfőzni 2 dl vízzel zselésedésig. Ezután leszűrjük a zselét, hogy a lenmagtól megtisztítsuk. Ügyelni kell rá, hogy ne legyen túl sűrű a zselé, mert akkor nehéz lesz leszűrni.

Az így elkészült zselét hűtőben tárolva 2 héten belül el kell használni, különben romlásnak indul.

Az eltarthatósága meghosszabbítható egy kis kozmetikai grapefruitmag kivonattal, illetve adhatunk hozzá pár csepp illóolajat, amit tolerál és szeret a bőrünk. Én a gerániumot kedvelem az érett bőrömre, az illatáért is teljesen odavagyok!

Ehhez növényekből készített tartósítószert adagolok még, hogy akár 3 hónapig is tárolni tudjam, már ha kitart addig. Arcra, kézfejre, nyakra szoktam használni. Feltölti nedvességgel a petyhüdt, ráncos bőrt, kisimítja annak felületét, de ha többet teszek a kelleténél, akkor kicsit feszül a bőröm tőle. A pigmentfoltjaimat halványítja és estápolónak is kiváló. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, egyszerűen imádom!!!

A hajfestés dilemma

Mivel fessünk hajat, ha szeretjük a természetes alternatívákat?

Sokféle hajszínem volt már életem során, ami részben fodrász barátnőimnek köszönhető, akik kényeztettek új színek és fazonok kísérletezésével, másrészt mert én magam is szeretem a változatosságot. Egy ideje azonban a kémiai hajfestés hátrányai és a növényi hajfestés előnyeinek tanulmányozása miatt teljesen áttértem a növényekkel való hajfestésre.

A festőnövények közül a henna az a növény, amivel a legtartósabban lehet hajat festeni. Sok tévhit él a henna használatáról, aminek eredetét célszerű megvizsgálni, mielőtt valaki maradéktalanul elhiszi. (Ha kémiai hajfestékeket forgalmazó cég, vagy azok eladásában érdekeltek tollából származik a kritika, nem is érdemes időt pazarolni a továbbolvasásukkal).

Az egyik ilyen tévhit, ami azon túl, hogy félrevezető, még az egészségünkre is veszélyes lehet, az a fekete henna használata. Itt röviden olvashattok róla, elöljáróban csak annyit, hogy fekete henna nem létezik, az vagy ppd-vel kevert (para-fenilén-diamin) hajfesték, vagy más festőnövényekkel kevert henna. Ez utóbbi esetben szerencsésnek mondhatjuk magunkat, míg az előző esetben az allergizálás, vagy akár a rákkeltés veszélye áll fenn. (lásd még: dr. Rózsa Sándor: Testápoló Kislexikon vagy a Krémmánia oldalán).

A henna nem kopik a hajról, hanem lenő, mint ahogyan azt a kémiai hajfestékek teszik. A henna vörös színre fest, ami az alaphajszín függvényében más és más árnyalatot ad a hajon. Ősz hajszálak esetén ez az árnyalat pirosas :). Ha szeretnénk a saját hajunkon adott árnyalatán változtatni, érdemes más festőnövénnyel kombinálni a festést.

(Ha a hennáról, eredetéről, felhasználásáról bővebb információkat szeretnél, javaslom beszerezni ezt a kiadványt).

Általában az árnyalatokat módosító festőnövények csak színeznek, nem festenek olyan tartósan, mint a henna; azok inkább kopnak, mintsem lenőnek.

Ilyen hajszínezésre alkalmas növények például az indigó, az amla, a cassia.

Többször kísérleteztem már egyéb, országunkban is fellehető színező hatású gyógynövényekkel, de még nem találtam említésre méltót. A henna alapszínének módosítására ugyan picit használtak, de nem volt olyan átütő az eredmény, mint például az indigó esetében. Ilyenek voltak például a csalánlevél, diólevél, orbáncfű főzetei, bár azért elég szép fényt kölcsönöztek a hajamnak. Voltak veszélyes kísérleteim, melyet itt leírtam korábban.

Ha valaki biztosra akar menni a hennával való hajfestés ügyében, vagy szakértőtől szeretne tanácsot kapni, annak Gabit ajánlom, aki fodrász, és évek óta mestere a témának.

Ha pedig a testedre szeretnél egy szép hennát, akkor hennaművész barátnémat, Nisantát ajánlom a figyelmedbe:)

Henna- és szépségfesztivál

Idén 2. alkalommal rendezték meg Krisna-völgyben a Henna- és Szépségfesztivált.

Az esemény egész napos színes színpadi programmal, kirakodóvásárral, a Krisna-völgyi látnivalókkal és hennaversennyel várta az érdeklődőket.

A programhoz egy száribemutató koreográfiával járultam hozzá, illetve a helyszínt segítettem berendezni. Erről készült fotókat láthattok a galériában.

Tavaszi virággyűjtés

Gyönyörű a tavasz, de ne csak gyönyörködjünk benne!

Itt az ideje begyűjteni a százszorszép és rózsaszirom készletet is 🙂


 

A kis parfüm “őrök”

Avagy parfüm természetes alapanyagokból

Kik is a parfüm őrök? Nos, valójában a parfumeur-ök az illatok és az illatkeverés azon szakértői, akik személyre szabott illatokat terveznek, egyéni megrendelésre.

Kis Krisna-völgyi iskolánkban is vállalkoztunk egy ilyen jellegű misszióra, no nem a profik szintjén, csupán az alkotás kedvéért.

Egy kis elmélettel kezdtünk, amiben az illóolajak hatásairól, típusairól volt szó, majd nekifogtak a gyerekek a lényegnek.

Végigszagolgatták a készleten levő illóolajakat, és kiválasztották a nekik szimpatikus illatokat. 2-3 illatnál nem választottak többet, nehogy diszharmonikussá váljon a kompozíció 🙂

A kiválasztott illókat aztán egy spricnisüvegbe töltött rózsavíz alapba tettük, jól átforgatva az üveget és összerázva a tartalmát.

Mivel emulgeálószert, sem más olyan szert nem tettünk az üvegbe, amely segítené az illóolaj és rózsavíz elegyedését, ezért ezt minden használat előtt ajánlatos jól fel rázni.

A gyerekek az eredménnyel nagyon elégedettek voltak, és még mielőtt magukon kipróbálták, felajánlották az oltár előtt az Istenségeknek, ahogyan a nagyok szokták a reggeli istentisztelet során.

 

 

Kajal készítése – Zöld háztartás foglalkozás

festes

Egy rég dédelgetett kotyvasztanivalót sikerült végre összehozni a gyerekekkel. Ez a kajal, magyarul a szem kifestésére alkalmas kenőcsös festékféle, amelyből esetleg lehet akár stift, ceruza, vagy – mint jelen esetünkben is – szemhéjtus. Ennek a tradicionális festéknek készítettük el egy szimpla, mustárolajas verzióját.

A kajalról már az ayurvédikus írások is tesznek említést és ahogyan ebből sejteni lehet, nem csupán díszítő szerepet játszott az ősi Indiában. A szembetegségek megelőzését segítő gyógyhatású ősi dekorkozmetikumnak mágikus hatást is tulajdonítottak. Úgy tartották, nem csupán a fertőzésektől és az erős napfénytől, de a rontást okozó “ördögi szemektől ” is megvédi azt, aki viseli, így hozzátartozott egy gyermekét féltő-óvó anyuka napi gyermekápolási rutinjához is.

A kajal összetevői közt szerepelnek különféle gyógynövények és olajak, melyekben előbb áztatva, majd elégetve nyerték a fekete “pigmentet”, azt a kormot, amit aztán valamilyen zsiradékkal (többnyire ghível, mustár- vagy kókuszolajjal) összekeverve alkalmassá tettek arra, hogy a szemet ki lehessen vele festeni.

kikever

A teljesség igénye nélkül a kajal gyógyhatásai között szerepel például a szem védelme a káros napsugárzástól, – ezen tulajdonsága miatt a tehenek szemének a védelmében is alkalmazzák -, vagy az égő szemek hűsítésére az összetevő anyagok és az elkészítés módjától függően.

Számos recept létezik, melyből kiváló kajal készülhet, mi az iskolásokkal egy egyszerű receptet készítettünk el, egy helyben könnyen elérhető alapanyaggal, a mustárolajjal dolgoztunk.

Elkészítése:

 1. eszközök előkészítése: Szükségünk lesz pár hőálló edényre, (1 mélyebb tálka, amelybe a kanócot és olajat tesszük, 1 db lefedő tálka, illetve 2 db magasságot biztosító alkalmatosság, akár tégla is lehet) melyek bírják a nyílt lángot is. Hagyományosan ezüst- vagy rézedényeket használtak erre a célra, ha nincsenek ezek éppen kéznél :), akkor megteszi a rozsdamentes acél, cserép vagy akár hőálló üveg tálkák is.
 2. pamutvattából kanócot sodrunk egy kis zsiradék segítségévellili
 3. a kanócunkat beletesszük a mélyebb kistálkába, ügyelve arra, hogy egy kis része kikandikáljon a tálkából. A tálkát felöntjük az olajjal
 4. meggyújtjuk a kanócot (azon az oldalán természetesen, amelyik kikandikál az olajból)
 5. a tálka két oldalára helyezzük az emelvényeket (pl. téglák vagy 2 egyforma magasságú lefordított tálka)
 6. az emelvények tetejére, a mély tálkánk fölé helyezzük a felfogó tálat
 7. az egész “kajalkészítőkézikészülékünket” olyan helyre célszerű megépíteni, ahol nem kell tartani a tűzveszélytől, robbanástól, stb. Én a szabad levegőn szoktam felállítani. eges
 8. várunk, amíg az olaj elég
 9. miután elégett és a berendezésünk kihűlt megfordítjuk a felfogó tálkánkat, és összekaparjuk róla a keletkezett kormot sudam
 10. a kormot paszta állagúra keverjük némi olaj segítségével.kikever
 11. ha könnyen avasodó olajjal van dolgunk, cseppentsünk bele 1-2 csepp E-vitamint az avasodás meggátlása végett
 12. belehelyezzük a neki szánt tárolóba, tégelybe
 13. az elkészült kajalt ujjunkkal, fültisztító pálcikával, vagy vékony ecsettel felvisszük a szem köréfestes

Ha valakinek kedve támadt, hogy maga is kipróbálja a kajal készítését házilag, érdemes pár óvintézkedést betartania!

Többek legyen körültekintő a nyílt láng használata során.

Továbbá nagyon fontos, hogy higiénikusan készítsük, tároljuk illetve használjuk a kajalunkat, nehogy az ellenkező hatást érjük el vele, mint amire hivatott: ha a kezünkkel, nem fertőtlenített eszközökkel vagy más módon baktériumokat juttatunk a készítménybe, szemünk is megfertőződhet általa! Ezért mindig tiszta kézzel, eszközzel nyúljunk a tégelybe, és a készítés előtt fertőtlenítsük a tárolókat, eszközöket, amivel dolgozunk!

Bár a kajal a szem védelmére való, mint minden egyéb kozmetikumnál itt se ne felejtsük el használata előtt kisebb területen kipróbálni, nem okoz-e érzékenységet a használata!

Szülinapi marcipán

A kicsi lányom 6. szülinapi partijára készültünk. Megrendelte tőlem a tortáját, bár felkészítettem, hogy ha mindenképp nekem kell elkészítenem, számítson rá, hogy nem lesz túl tetszetős.

Mindenképp “anya – tortát” akart enni túrókrémmel és kerobbal, saját készítésű marcipánfigurákkal. Már épp készültünk bevásárolni a marcipán adagot, amikor kísérletezőkedvű férjem (ebben nagyon egyformák vagyunk, ő a konyha én a kencék világában:)) vásárolt leértékelt mandulát nagyobb mennyiségben, és közölte, hogy ő akkor most marcipánt fog készíteni…

El is készítette, nem is volt összehasonlítható a boltiakkal!

A receptje a következő:

 

Az elkészült marcipánból készítettünk szaloncukrot, marcipánkenyeret, de a lényeg a tortadíszek voltak, amik – kislányom kérésének megfelelően – az ovistársai jeleit kellett, hogy formázzák.

Így készült virág, lótusz, házikó, szívecske, cica, sőt, pávatoll is, ami nem kis kihívás volt a finommunkát igénylő motívumra. A finommunka csak részben sikerült, a szónak csak az szoros értelmében, de a kislányom elégedett volt vele, és ez a lényeg:)

Íme a torta receptje is, hogy megmaradjon az utókornak:

Tortalapok (keksz alapú):

1 rész teljes liszt

0,5 rész vaj

0.25 rész barna cukor.

A hozzávalókat némi víz segítségével tésztává gyúrjuk, kerek formára kinyújtjuk. A kerek formát mi egy tálca segítségével értük el, aminek mentén “kivágtuk” a tésztát.

Mivel a megrendelőnk 3 emeletes tortát szeretett volna (némi alku után kiegyeztünk a 2 szinttel), ezért egy fémtál segítségével nyújtottunk még vagy 5 lapot. A kisült lapokat (kb 15 perc a sütési ideje egy lapnak) félreraktuk hűlni, és másnap használtuk volna, ha nem betegszik meg a kis ünnepelt a buli reggelén:)

A buli időpontjának 1 hetes eltolása sem ártott meg a tésztalapnak, lefedve várta a sorsát a hűtőszekrény tetején türelmesen.

Töltelék:

 • 1.5 kg túró
 • 1 csomagnyi vaníliás puding (sűrűre elkészítve)
 • 20-30 dkg barna cukor
 • 4-5 evőkanál kerob

A hozzávalókat egy nagy tálban összekevertem és megkentem vele a lapokat. Ezekkel az arányokkal nem lesz túl édes a krém, de mi így szeretjük.

Aztán az egészet leöntöttem kerobmázzal, ami egy sűrűre főzött kerob-barnacukor (1:1) máz.

A torta oldalára a megmaradt marcipánból csíkot tapasztottunk, és felhelyeztük az előző héten legyártott óvodai jeleket. Ezután a legmagasabban elhelyezkedő maci mellé tettük a számgyertyát, és a tortát késznek nyilvánítottuk:)

 

Bútorfestés krétafestékkel – Chalk paint házilag

Már egy ideje készülök, hogy krétafestékkel dekoráljak pár dolgot a lakásban: bútorok, tároló dobozok, asztalok, stb.

Kerestem egy ideje, melyik az a festék, amelyik matt felületet ad, jó fedőképességű, és mindenféle felületre lehet vele festeni. Így találtam rá a Chalk paint-nak nevezett festékre, ami ideálisnak bizonyult.

Akkor szontyolodtam el csak kicsit, amikor az árát megláttam: na ez nem az én pénztárcámnak való!

Aztán véletlenül rábukkantam egy oldalon a krétafesték majdnem házi verziójára: gipsz, latex festék és víz összekeverésével szinte ugyanazt a minőséget el lehet érni. Ami külön örömmel töltött el, hogy nemcsak a hőn áhított festékhez jutottam hozzá, de még saját magam kotyvaszthattam össze a hozzávalókból a festéket.

Most még teszt üzemmód van, de már most nagyon lelkes vagyok tőle! Ha nagyon beindulok, lehet, hogy hamarosan az egész lakásbelső új színeket kap általa. (Jaj, csak a férjem el ne olvassa ezt a bejegyzést!)

Elsőre a nappaliban levő, szintén általam antikolt dohányzóasztalt festettem át. Meguntam a kopott külsejét, és a férjemnek sem jött be az antik hatás. Így teljes mattfehérre festettük át a kisebbik lányom közreműködésével.

Itt van az ELŐTTE kép:

P2370455

Aztán lefestettünk szupermarketekben beszerzett kartondobozokat, melyek némi dekorálás után zoknis és sapkásdobozokká fognak avanzsálódni.

Na de ennek majd egy külön bejegyzést fogok szentelni.

 

Íme a házi CHALK PAINT recept, melyet itt találtam:

1 rész modellgipsz

2 rész beltéri latex festék (OBI áruházban is kapható)

1 rész víz

 

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, és felkenjük a felületre. A festék előnyei között van, hogy nem szükséges csiszolni előtte a felületet, csak portalanítani.

Én 2 rétegben vittem fel, hogy jól fedjen. Az eljárást viasszal kell befejezni, amit még nem sikerült beszereznem hozzá, azt utólag fogom elvégezni.